Bijna iedere twee jaar schaffen we ons een nieuw mobieltje aan. We gaan dan voor de nieuwste modellen omdat we natuurlijk de laatste technieken willen hebben. Het resultaat van dat gewissel van telefoons van ons is helaas niet goed voor het milieu.
Want wat doen we met al die telefoons die we weggooien? Het beste recycle je die terug naar de consument, en dat is precies waar we het in dit artikel over gaan hebben.
Recycling van mobiele telefoons
Wie recyclet oude mobiele telefoons bij je in de buurt? Dat is een interessante vraag. Daar zoeken we een antwoord op. Maar we willen het eerst gaan hebben over refurbishing. Wat is refurbishing? Dat is het opknappen van je oude telefoon.
Als je je telefoon laat opknappen dan laat je iemand je telefoon repareren. Voordat je telefoon opgeknapt wordt, worden eerst alle gegevens gewist inclusief je bestanden (dus maak daarvan een back-up). Bij refurbished phones worden de batterijen negen van de tien keer vervangen, de schermen gerepareerd en de nieuwste software geïnstalleerd. Daardoor heb je een nieuwe duurzame telefoon gekregen want je hebt namelijk niets weggegooid.
Fairphone is een bedrijf dat oude telefoons moderniseert en de nieuwste technische ontwikkelingen installeert. Het bedrijf levert fair trade mobiele telefoons. Fairphone is ook een bedrijf dat goed voor zijn medewerkers zorgt. Het bedrijf zorgt voor goede salarissen, ziektekostenverzekeringen en gezonde werkomgevingen voor het personeel.
Oude mobiele apparaten in bedrijven
Heb je als bedrijf een berg oude apparaten in de bureauladen dan wordt het tijd om die duurzaam te gaan recyclen. Je kunt ze makkelijk inleveren bij handelaren die graag oude smartphones kopen. Helaas komt daar veel papierwerk bij te pas en daar hebben de meeste bedrijven geen zin in, dus laten ze de oude smartphones maar gewoon rondslingeren.
Met Phone as a Service van het bedrijf Everphone is sinds kort een huurconcept beschikbaar waarbij de prijs de gehele cyclus van het beheer op de toestellen bestrijkt. Het recyclen van de oude toestellen is daar een voorwaarde van. Als bedrijf en IT-afdeling laat je het volledige beheer over aan Everphone. Daar heb je dan geen omkijken meer naar.
Een werk smartphone goed beheren van begin tot eind kan een dure zaak zijn. Je moet het niet alleen aanschaffen, maar natuurlijk ook draaiende houden en daar komt veel bij kijken. Je moet niet alleen met de werknemers praten, maar ook met providers, verzekeringsmaatschappijen en recyclingbedrijven. Want Everphone zorgt ook voor je oude apparatuur als ze kapot gaan.
Everphone geeft klantenondersteuning aan je medewerkers. Het personeel krijgt handige tips over hoe ze de telefoons voor zowel zakelijke als privé doeleinden kunnen gebruiken. Ook brengt Everphone bij het personeel onder de aandacht hoe je de levensduur van de accu van de iPhone kunt verbeteren.
Tips over wanneer je de telefoon het beste oplaadt of hoe je dat het beste doet. Bijvoorbeeld opladen met de telefoon uitgeschakeld. Of met de mobiel op vliegtuigmodus. Een langere accuduur zorgt ervoor dat de telefoons langer meegaan, dus duurzamer zijn.Iets waar Everphone naar streeft.
Recycling van mobiele telefoons
Als een smartphone gerecycled wordt dan worden bruikbare metalen zoals zilver, koper en kobalt uit de telefoon gehaald. Dat is duurzaam omdat je die kunt gebruiken voor het pimpen van oude telefoons zonder dat je nieuwe materialen moet delven.
Daardoor wordt er minder CO2 uitgestoten. Smartphones zijn namelijk de grootste vervuilers als ze worden weggegooid. Ze stoten daarbij veel CO2 uit dus als je dat kunt verminderen zal dat het klimaat goed helpen.
Er werd een idee geopperd in het buitenland door milieuverenigingen om een soort van statiegeld op de telefoons te geven (net als met flessen). Dit zou het inlevering percentage van de smartphones door bedrijven verhogen, meer CO2 besparende smartphones maken en klimaatverandering tegengaan.
Waar kan ik mijn oude mobiele telefoon recyclen?
Smartphones horen niet bij het huisafval. Vooral niet de batterijen van de telefoons. We laten hier zien waar je de oude mobiele telefoons wel heen kunt brengen.
- Breng het naar de detailhandelaar. Die zijn, afhankelijk van de grootte van de winkel, verplicht de mobiel terug te nemen.
- Breng de telefoon naar MediaMarkt. Deze winkel heeft een inleverautomaat.
- Ga langs bij grote supermarkten. Ook opnieuw afhankelijk van de grootte van de winkels kun je hier ook mobiele apparatuur inleveren (ALDI en Lidl bijvoorbeeld).
- Bezoek een recycle centrum en laat je smartphone daar recyclen.
- Schenk het aan een goed doel.
Koop een refurbished telefoon
Over het algemeen kun je gerecyclede telefoons kopen waar je ze ook inlevert. Ook worden ze op het internet aangeboden. Een opgelapte telefoon is al gauw 40% minder duur dan een nieuwe telefoon. Dus als je niet veel geld hebt, is dat een goede oplossing om toch op een goedkope manier een leuke iPhone te krijgen.