De meeste werknemers stellen het op prijs dat zij van hun werkgever een mobiele telefoon van de zaak aangeboden krijgen. De potentiële voordelen voor zowel u als werknemer, als voor uw werkgever zijn talrijk.
Het vergemakkelijkt de samenwerking, de toegang tot bedrijfssystemen en zorgt voor meer aandacht voor beveiliging. Voor sommigen is een werktelefoon een gelegenheid om werk en privé gescheiden te houden, de vraag of privégebruik van een mobiele telefoon van de zaak is toegestaan, is voor hen dus geen discussiepunt. U kunt uw werktelefoon buiten werktijd uitschakelen en gerust zijn dat ongewenste berichten niet meer binnensluipen zonder uw toestemming.
Telefoon van de zaak
Echter, voor anderen is een telefoon van de zaak een extraatje van het werk. Dit voordeel kan van essentieel belang zijn voor medewerkers die op het terrein werken, of voor degenen die contact moeten houden met collega’s, zelfs buiten de werkuren. Een telefoon van het werk die u ook privé mag gebruiken is ook een gelegenheid om geld te besparen, over te schakelen naar een beter model, en uw werkprestaties te verbeteren.
Voor werkgevers is het aanbieden van bedrijfstelefoons een kans om hun positieve employer branding aan te scherpen, een genereuzer beeld van zichzelf te creëren bij hun personeel, en betere werkpraktijken aan te moedigen. Aangezien 70% van de werknemers hun telefoon een groot deel van de werkdag bij zich heeft, zijn er veel voordelen verbonden aan het hebben van een bedrijfseigen of bedrijfsgebonden toestel.
82% van de IT Executives is het ermee eens dat smartphones van het bedrijf zeer belangrijk worden geacht voor de productiviteit van werknemers. Voor een werknemer is het namelijk een fantastische manier om meer controle te krijgen over de werklast, om taken efficiënter te beheren en op de hoogte te blijven, zelfs wanneer hij van thuis uit werkt.
Voordelen om uw werktelefoon voor privédoeleinden te gebruiken
Ervoor kiezen om een werktelefoon te gebruiken biedt een aantal voordelen voor u en uw werkgever. De werktelefoon gebruiken als primaire telefoon, voor zowel werk- als privédoeleinden, kan eveneens voordelen opleveren. Lees hier waarom:
Bespaart geld
Het gebruik van een werktelefoon impliceert vaak dat uw werkgever de volledige maandelijkse kosten en de aankoopprijs van het toestel betaalt. U hoeft dus geen telefoonrekening te betalen, wat u elke maand geld bespaart. Het is echter de moeite waard om met uw werkgever te bespreken wat in het pakket is inbegrepen en wie de eventuele kosten draagt als u uw toegestane data, sms-berichten of belminuten overschrijdt.
Nieuwe toestellen
Wanneer bedrijven toestellen afleveren, kiezen veel bedrijven voor de nieuwste iOS- of Android-toestellen. Deze geven hen toegang tot de nieuwste productiviteitssoftware en gaan waarschijnlijk langer mee voordat ze moeten worden vervangen. Een werktelefoon is dan ook een uitgelezen manier voor werknemers om te genieten van de nieuwste mobiele telefoons zonder er zelf voor te hoeven betalen.
Bring-Your-Own-Application (BYOA)
Nu steeds meer bedrijven investeren in het ontwikkelen van hun eigen applicaties om bedrijfsspecifieke problemen op te lossen of workflows te stroomlijnen, kunnen mobiele telefoons van het bedrijf een doeltreffende manier zijn om te garanderen dat alle werknemers deze apps gebruiken.
De BYOA-benadering kan eenvoudig in het hele bedrijf worden geïmplementeerd via software voor het beheer van mobiele apparaten. Voor werknemers kan dit nuttig zijn om op de hoogte te blijven van bedrijfsontwikkelingen en om de productiviteit te optimaliseren. Door gebruik te maken van applicaties die door het bedrijf zijn ontwikkeld, loopt u minder risico om belangrijke updates te missen, zelfs als u niet achter uw bureau zit of op locatie bent.
Verhoogde veiligheid
Het beheer van mobiele apparaten gaat gepaard met grotere veiligheidsproblemen voor bedrijven. Dit heeft als gevolg dat de beveiliging van bedrijfsapparaten doorgaans veel krachtiger is dan die van persoonlijke apparaten. U en uw werkgever zullen daarom beter beschermd zijn, aangezien u automatisch beschermd wordt tegen risicovolle downloads en websites.
Updates voor apps en besturingssystemen kunnen ook automatisch worden uitgerold vanuit het centrale beheersysteem voor mobiele apparaten, zodat werknemers zich geen zorgen hoeven te maken dat ze beveiligingsupdates zouden missen. Voor werknemers die privé gebruik maken van de werktelefoon, kunnen de beveiligingsprotocollen van uw werkgever een goede gelegenheid zijn om meer te weten te komen over best practices op het gebied van internet en mobiele apparaten, zelfs buiten de werksfeer.
Lees ook:
- Mobile device management: waarom kiezen voor Apple-hardware?
- Mobiele telefoons wegdoen
- Problemen met de gegevensbeveiliging van Huawei
- De AVG WhatsApp-saga of hoe u AVG-compliant kunt zijn
Risico’s verbonden aan het privégebruik van een mobiele telefoon van de zaak
Hoewel het privégebruik van mobiele telefoon van de zaak een aantal voordelen heeft, moet u zich bewust zijn van de risico’s voor u en uw werkgever voordat u het toestel instelt.
Telefoon inleveren
Het is belangrijk om te onthouden dat u het toestel aan het bedrijf moet teruggeven na het einde van de arbeidsovereenkomst. Als uw arbeidscontract plotseling wordt beëindigd, heeft u wellicht geen tijd meer om een back-up te maken van uw persoonlijke gegevens, waaronder foto’s, berichten en contacten, en om deze te verwijderen voordat de telefoon moet worden ingeleverd. Daarom is het raadzaam om altijd een back-up te maken van uw gegevens.
Opmerking: Met de huurtoestellen van Everphone bieden wij u de optie om uw bedrijfstelefoon van ons te kopen wanneer u het bedrijf verlaat.
Gegevens wissen
Werkgevers zijn over het algemeen niet verplicht om hun werknemers in te lichten als zij van plan zijn hun bedrijfsapparaten op afstand te wissen. Als er een opslagprobleem is, een software-upgrade voor het beheer van mobiele apparaten, of als er een vermoedelijke hack heeft plaatsgevonden, kunnen werkgevers alle bedrijfsapparaten onmiddellijk wissen. Nogmaals, wij raden werknemers altijd aan een back-up te maken van hun persoonlijke apparaten.
Schending van het bedrijfsgeheim
Een risico bij het maken van back-ups van uw persoonlijke informatie op een bedrijfsapparaat is dat u mogelijk ook een back-up maakt van bedrijfsgegevens die niet gedeeld mogen worden of ergens anders dan op het bedrijfsapparaat mogen worden opgeslagen. Als er nog steeds privégegevens van het bedrijf in de back-up staan van een werknemer die inmiddels uit dienst is getreden, kan het bedrijf besluiten om juridische stappen te ondernemen. Werknemers kunnen onbedoeld gegevensdiefstal plegen als ze buiten de werkplek niet voorzichtig zijn met apparaatgegevens.
Gevoeligheid van bedrijfsinformatie
Door apparaten aan werknemers te verstrekken, maken bedrijven zichzelf kwetsbaarder voor malware-aanvallen, ransomware-aanvallen en informatielekken. Individuele werknemers kunnen apps of bestanden downloaden die malware of ransomware bevatten, wat kan leiden tot hacks, gegevensinbreuken en inkomstenderving. Hoewel dit een risico is dat door het bedrijf zelf wordt afgewogen, en niet door de werknemer, wordt het over het algemeen bestreden met verscherpte beveiligingsvoorschriften en strengere restricties voor het downloaden van apps en voor lijsten met beperkte websites.
Inbreuk op de privacy van werknemers
Bedrijven kunnen zelf het niveau van monitoring vaststellen van hun bedrijfsapparaten. Monitoring van werknemers wordt in de meeste gevallen gebruikt om positieve redenen, die uiteindelijk ook de werknemers ten goede komen: om potentiële inbreuken op de beveiliging te traceren, om seksuele intimidatie op te sporen, en om productiviteitsanalyses af te leiden.
Maar om dat te doen, moet een breed scala aan gegevens verzameld worden. In de meeste gevallen kunnen werkgevers geen persoonlijke e-mails of berichten lezen (tenzij die via een centrale bedrijfsserver lopen), maar ze kunnen wel de geschiedenis van telefoongesprekken en zoekgeschiedenis op het internet bijhouden en zelfs telefoongesprekken opnemen of voicemails beluisteren. Er zijn ook extreme gevallen waarin volgsoftware in bedrijfsapparatuur werkgevers in staat stelt privéaccounts op sociale media te bekijken en tweets, instagramposts en meer te controleren.
Controleer de bedrijfsvoorwaarden inzake privégebruik
Het bedrijfsbeleid inzake het privégebruik van de mobiele telefoon van de zaak kan variëren. Als uw werkgever u een werktelefoon ter beschikking stelt, geldt ofwel het COPE-model: het toestel is eigendom van het bedrijf en privégebruik is mogelijk (‘corporate-owned, personally enabled’), ofwel geldt het COBO-model: het toestel is eigendom van het bedrijf, en enkel zakelijk gebruik is mogelijk (‘corporate-owned, business-only’). Dit alleen al zal uitwijzen of enige vorm van privégebruik is toegestaan.
De meeste bedrijven vinden het prima als werknemers hun zakelijke telefoon voor privédoeleinden gebruiken, maar ze kunnen beperkingen opleggen aan apps en/of mobiele gegevens en gebruik bijhouden. Het is van essentieel belang dat werknemers die een telefoon van de zaak aannemen, vertrouwd zijn met het specifieke beleid van hun werkgever en de juiste vragen stellen, zodat ze weten welke gegevens het bedrijf bijhoudt en wat het risico is dat hun foto’s en contacten worden verwijderd zonder voorafgaande kennisgeving.
Choose Your Own Device (CYOD)
Een populair compromis is CYOD, een model waarbij werknemers hun eigen toestellen kunnen kiezen en de werkgevers bijdragen in de maandelijkse kosten. Dit model zorgt ervoor dat uw gegevens volledig privé blijven en niet getraceerd worden, het geeft u toegang tot nieuwere technologie voor een fractie van de kosten, en het stelt u in staat het apparaat te houden als uw dienstbetrekking eindigt.
U kunt echter niet profiteren van de verbeterde beveiliging die de software voor het beheer van mobiele apparatuur van uw bedrijf biedt en zult nog steeds het grootste deel van uw contract zelf moeten betalen.
Hoe kunnen werkgevers de veiligheidsrisico’s beperken?
Werkgevers kunnen de risico’s inzake het privégebruik van een mobiele telefoon van de zaak op verschillende manieren beperken:
- Een mobiel beleid uitvaardigen waarin voor elk apparaat het aanvaardbare gebruik wordt omschreven, alsmede welke traceringssoftware op de achtergrond draait. Wij raden u aan om dit beleid te lezen voordat u uw bedrijfstelefoon gebruikt.
- Een sterke authenticatie implementeren om toegang te krijgen tot het apparaat, waaronder lange wachtwoorden, PIN-codes, of twee-factor of biometrische authenticatie.
- De toegang beperken tot openbare/open WiFi-netwerken om het risico op hacking te minimaliseren.
Kan ik mijn mobiele telefoon van de zaak privé gebruiken?
Kort gezegd, de details van de voorwaarden moeten met uw werkgever worden besproken. De voordelen kunnen opwegen tegen de risico’s als u een nieuw toestel wilt verhogen en uw productiviteit wilt verhogen. Het belangrijkste is echter dat u zich bewust bent van de veiligheidsrisico’s voor u en uw werkgever, en dat u op basis van bovenstaande aanbevelingen redelijke maatregelen neemt om deze risico’s te beperken.