Wanneer je om je heen kijkt binnen een organisatie, dan zul je zien dat mobiele telefoons de normaalste zaak van de wereld zijn. Bedrijven en werknemers zijn er aan gewend dat er met privémobieltjes wordt gewerkt of dat zakelijke toestellen ook privé worden gebruikt.
MDM voor iOS en Android
Zoals gezegd is het een alledaags beeld dat er op het werk mobiele telefoons worden gebruikt. Wanneer een werknemer een privémobieltje voor het werk gebruikt spreken we over het ‘Bring Your Own Device’ (BOYD) principe. Zodra een werknemer een zakelijk toestel ook privé gebruikt hebben we het over het ‘Corporate Owned Personnal Enabled’ (COPE) systeem.
Voor beide situaties valt wat te zeggen. Werknemers vinden het immers vaak handiger en prettiger om privé- en werkgerelateerde zaken met één mobieltje te kunnen doen. Ze verwachten vaak zelfs dat dit mogelijk wordt gemaakt. Werkgevers merken ondertussen dat het voor hun imago als werkgever positief kan uitpakken.
Ook merken ze dat de efficiëntie en productiviteit van de werknemers omhoog gaan. De werknemers hoeven minder tijd te besteden aan het uitzoeken hoe het mobieltje werkt. Ze kennen de mobiele telefoon tenslotte al. Een ander voordeel is dat er minder mobiele telefoons in omloop hoeven te zijn. Vanuit ecologisch standpunt is dit een groot pluspunt.
De keerzijde is echter niet te onderschatten. Er is namelijk het risico van vermenging van zakelijke en privégegevens. De privégegevens van de werknemers dienen gescheiden te blijven van de zakelijke data op het toestel. Dit is één van de richtlijnen die binnen de wetgeving omtrent privacy (Algemene Verordening Gegevensbescherming) moet worden gevolgd. Ook wil je als bedrijf niet dat de bedrijfsgevoelige informatie op straat komt te liggen of in verkeerde handen valt.
‘Mobile Device Management’ (MDM) voor iOS en Android is hiervoor een goede oplossing.
MDM is software die het beheer en de bescherming van communicatieapparatuur zoals mobiele telefoontjes binnen een organisatie mogelijk maken. Voor het beheer middels MDM voor iOS en Android maakt het uiteraard niet uit of het een mobieltje is dat werkt op iOS of op Android.
Voorbeelden van open source Android MDM software
Als er in de organisatie gekozen wordt voor Android toestellen dan zijn er verschillende open source Android MDM software pakketten op de markt. Hieronder hebben we er zeven voor je op een rijtje gezet.
Intune
Eén van de aanbieders is Microsoft die met hun product Intune hun eigen Microsoft Android MDM op de markt hebben gebracht. Intune is een cloudgebaseerde beheer tool voor mobiele apparaten. Het biedt beheer aan van zowel bedrijfs- als BYOD-apparatuur, waarbij bedrijfsgegevens worden beschermd.
Android Enterprise MDM
Een andere grote speler op dit gebied is Google met hun Android Enterprise MDM.
Android Enterprise (voorheen bekend als ‘Android for Work’) is het platform van Google voor het beheer van Android-apparaten. Het biedt uitgebreide beveiligings- en beheerfuncties voor Android 6.0 of hoger.
Flyve MDM
Flyve MDM is open source MDM die wordt bestuurd via een eenvoudige webinterface.
De belangrijkste kenmerken van Flyve MDM zijn intuïtieve controle over beheertaken, zelfregistratie en het makkelijk binnenhalen van apparaat informatie. Flyve MDM biedt ook een zogenaamde ‘Remote Lock’ aan. Hiermee kunnen apparaten op afstand worden vergrendeld.
Headwind MDM
Headwind MDM wordt gezien als één van de sterkste spelers onder de open source MDM-platforms die er op de markt zijn. Headwind zorgt voor eenvoudige bulk registratie, geautomatiseerde applicatie-implementaties en effectieve beperking van gebruikersrechten. Headwind MDM ziet hun oplossing als een zogenaamde ‘corporate shell’. Het biedt een beschermende schil voor de Android-apparaten binnen een bedrijf.
Miradore
Met Miradore kun je apparaten en gegevens beveiligen en wordt het beheer van de mobiele apparatuur bijna kinderspel. Er kan tijd worden bespaard door diverse taken te automatiseren. Miradore is één van de bekendste MDM-bedrijven met duizenden klanten over de hele wereld. Eén van de belangrijkste voordelen van Miradore is dat kleine bedrijven het gratis kunnen gebruiken.
OneMDM
OneMDM is een andere bekende open-source MDM die uitsluitend Android-apparaten ondersteund. Met OneMDM kunnen beheerders apparaten zowel online als offline beheren. Het platform is makkelijk te installeren. Wanneer OneMDM is geïnstalleerd, kunnen gebruikers worden uitgenodigd om samen te werken met externe specialisten om de mobiele apparaten te beheren en te beveiligen.
Phone as a service met MDM van Everphone
Wij van Everphone zijn een verhuurbedrijf van mobiele telefoons en andere mobiele bedrijfsapparatuur. Bij onze ‘Phone as a service’ (‘PaaS’) dienstverlening kunnen we ieder bestaand MDM-systeem in een bedrijf integreren.
Is MDM nog niet aanwezig, dan bekijken we samen met het bedrijf wat de beste MDM-oplossing voor hun bij ons gehuurde mobieltjes is. Ons onderscheidend vermogen ligt in het feit dat, in tegenstelling tot andere aanbieders, Everphone een verticaal geïntegreerd platform biedt. Ons doel is de organisatie een volledig beheerd, flexibel en ontzorgend product aan te bieden.
Kosten open source MDM
Wanneer er wordt gesproken over ‘open source’, wil dit niet per definitie zeggen dat een product of dienst kosteloos is. MDM-software gaat gepaard met licentiekosten. De hoogte hiervan is afhankelijk van de desbetreffende aanbieder en welke diensten je als bedrijf wenst af te nemen.
Bij Everphone geven we je graag advies op het gebied van MDM. De huurtoestellen die je bij ons afneemt, kunnen worden uitgerust met de MDM-software die je kiest. Tevens kunnen we bestaande oplossingen in het bedrijf integreren. Afhankelijk van het budget en de wensen van de organisatie kunnen licenties gratis worden verstrekt.
Met onze MDM ‘Phone as a Service’ stellen wij als Everphone mobiele apparatuur ter beschikking aan het bedrijf. Tevens verzorgen we ook alle pre-installaties van apps en software, gebruikersprofielen, toegangsrechten et cetera en eventuele vervanging of reparatie van de mobiele apparaten in de organisatie. We rusten de toestellen verder uit met beveiliging en antivirus voor mobieltjes, houden tot slot zowel de bedrijfs- als werknemersgegevens continu scherp in de gaten.