Als u overweegt om een MDM-oplossing aan te schaffen, vraagt u zich misschien ook af welke MDM-functies u nodig heeft. In deze blog bespreken we de belangrijkste MDM-functies en hoe ze u kunnen helpen.
Mobile Device Management (MDM) is essentieel om mobiele apparaten van een bedrijf te beheren en een veilige en coherente digitale omgeving te kunnen waarborgen.Â
Wat is Mobile Device Management?
Mobile device management (MDM) is een technologie die bedrijven in staat stelt om mobiele apparaten van het bedrijf of persoonlijke apparaten te beheren en te beveiligen. MDM-systemen en -oplossingen kunnen werken op diverse besturingssystemen en u kunt ze inzetten om een hele reeks digitale apparaten te beheren.
Vandaag de dag is het voor bedrijven belangrijk dat werknemers hun mobiele apparaten gebruiken. Hoewel dit handig is, brengt het ook uitdagingen met zich mee op het gebied van beveiliging en communicatie. Het is juist op deze vlakken dat MDM-oplossingen een waardevolle bijdrage kunnen leveren.
MDM-systemen beschikken vaak over een aantal functies waarmee bedrijven de mobiele apparaten, die in contact staan met hun bedrijfsgegevens en -communicatie, kunnen controleren en monitoren. Mobiele apparaatbeheerfuncties zijn ideaal voor bedrijven die zich willen wapenen tegen datalekken en een samenhangende digitale en mobiele strategie willen voeren.
Belangrijkste MDM-functies
Zero-touch enrollment
MDM-oplossingen, zoals ManageEngine, beschikken vaak over een zero-touch enrollment-functie (ZTE). Dit is een out of the box registratiemethode die ervoor zorgt dat elk apparaat dat uw bedrijf gebruikt, wordt aangemeld bij de MDM, van zodra het apparaat wordt geactiveerd. De voordelen van deze functie voor inschrijving zijn dat u in staat bent om op grote schaal apparaten uit te rollen binnen uw organisatie, en dat u een eenmalige installatie kunt voltooien zonder gedoe.
Encryptie
MDM-software beschikt vaak over functies voor gegevenscodering. Encryptie voegt een extra niveau van beveiliging toe aan uw mobiele apparaten, en aan alle interne communicatie. U kunt MDM-systemen gebruiken om bepaalde gegevensuitwisselingen te versleutelen, zodat gevoelige of vitale informatie over uw bedrijf en uw stakeholders altijd 100% veilig zijn.
Functies voor toegangscontrole
Een ander belangrijk element van de meeste MDM-oplossingen zijn de functies voor toegangsbeheer. Werknemers zullen via hun mobiele toestellen toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsgegevens. Daarom is het voor bedrijven belangrijk om ervoor te zorgen dat alleen die specifieke werknemers toegang hebben tot dergelijke gegevens. Met MDM-software kunt u robuuste authenticatie- en identiteitsmaatregelen instellen om te controleren welke medewerkers volledige of gedeeltelijke toegang hebben tot uw gegevens.
Lees ook: Wat is het verschil tussen MDM en MAM?
Problemen met apparaten oplossen
Sommige MDM-oplossingen stellen beheerders in staat om op afstand problemen met apparaten op te lossen, rechtstreeks vanaf een beheerconsole. Met de functie probleemoplossing voor apparaten kunnen gebruikers gemakkelijk bedrijfskritieke technische problemen ontdekken en deze snel oplossen. Dit is een belangrijke functie als u veel personeel in dienst heeft dat op afstand werkt.
Over the air-distributie (OTA)
Om management- of configuratie-updates te kunnen leveren aan mobiele apparaten, moeten MDM-oplossingen beschikken over draadloze OTA-functies die distributie op afstand mogelijk maken. MDM-leveranciers hebben verschillende OTA-distributiefuncties, en vaak zal het aan u zijn om die functies te kiezen die het beste passen bij uw bedrijfs- en groeiambities.
Om meer te weten te komen over de verschillende MDM-functies, kunt u de websites bezoeken van enkele van de belangrijkste spelers op de MDM-markt, zoals:
- AppTec 360°
- Baramundi
- Blackberry
- Ivanti/MobileIron
- IBM (MaaS360)
- Microsoft Intune
- Scalefusion (MobiLock Pro)
- VMware
De juiste MDM-oplossing vinden
Veel van de beste MDM-oplossingen kunnen op maat worden toegesneden en afgestemd op uw bedrijf. Voor de meeste bedrijven zullen de basis MDM-functies volstaan, denk daarbij aan vergrendelen en wissen. Echter, bedrijven in meer gereguleerde sectoren zullen ook uitkijken naar geavanceerde functies, zoals event-based beheer en ondersteuning op afstand.
Lees ook: Kosten voor het beheer van mobiele apparaten: hoeveel kunt u besparen?
Welke MDM-oplossing u uiteindelijk ook kiest, u zult ook moeten beslissen over het type van mobiele apparaten dat wilt gaan gebruiken. Tegenwoordig is het mogelijk om via een ‘Phone as a Service’-systeem een vloot van high-end smartphones in handen te krijgen. Deze toestellen kunnen dan worden beveiligd en beheerd met de vele MDM-functies die we hierboven hebben belicht. En als u kiest voor de apparaten van Everphone, ondersteunen wij u bij het vinden van de MDM die bij u past – of we integreren de oplossing die u eventueel al zou gebruiken.